Schijndel

Schijndel is een enigszins verstedelijkt groot dorp. Het kent een bruisend centrum, met veel winkels, een gezellige markt en horeca/terrassen. Het winkelaanbod is goed en gevarieerd. Op het marktplein springt de recent gebouwde Glazen Boerderij onmiddellijk in het oog.

Lokaal meierijstad: Schijndel

Schijndel is een enigszins verstedelijkt groot dorp. Het kent een bruisend centrum, met veel winkels, een gezellige markt en horeca/terrassen. Het winkelaanbod is goed en gevarieerd. Op het marktplein springt de recent gebouwde Glazen Boerderij onmiddellijk in het oog. Het bijzondere ontwerp verbindt historie en kunst met elkaar. In Schijndel is het prettig wonen door de ruime aanwezigheid van alle voorzieningen op het gebied van basis- en voortgezet onderwijs en de fraaie ligging in het Groene Woud. Op het gebied van sport en kunst is Schijndel een regionale topper: dit zijn dan ook de voorzieningen waarvoor LOKAAL Meierijstad zich extra gaat inzetten. Kenmerkend voor het dorp is verder de grote verenigingsdichtheid waardoor de sociale samenhang extra versterkt wordt. Schijndel kent diverse aansprekende festivals. Zo is Paaspop een jaarlijks terugkerend evenement met nationale uitstraling dat het festivalseizoen opent. Zonder economie geen welvaart: daarom is ook de werkgelegenheidsfunctie van Schijndel belangrijk. Deze kenmerkt zich door een vriendelijk bedrijfsklimaat met micro, kleine en middelgrote vestigingen. De bedrijvigheid is samengebracht op een aantal hoogwaardige bedrijventerreinen, die dicht bij de grote bedrijventerreinen van Veghel zijn gelegen. Deze samenhang zorgt voor een aantrekkelijk en gevarieerd vestigingsklimaat voor bedrijven. Schijndel versterkt Meierijstad met een sociaal, sportief en kunstzinnig vestigingsklimaat.

Dit wil LOKAAL Meierijstad in de periode 2019 – 2022 bereiken:

 • Een gemeentelijke loketfunctie en een sociaal loket, met werken op afspraak als uitgangspunt.
 • Ontwikkeling/onderzoek tot een regionaal centrum voor Wielersport.
 • Behoud van het huidige hoge niveau van sportaccommodaties tegen realistisch op te brengen huurprijzen.
 • Realisatie van een MBO-dependance van het ROC, geënt op goede samenwerking tussen onderwijsinstelling en bedrijfsleven (stages en BuitenSchools Leren).
 • Er is ruimte voor een podiumfunctie naar de lokale maat.
 • Behoud van de brandweerkazerne.
 • Aantrekkelijk houden van het winkelcentrum. Gratis parkeren, een blauwe zone en samenwerking met het Citymanagement zijn hiervoor noodzakelijk.
 • Planning van voldoende betaalbare en aanpasbare huur- en koopwoningen met erkenning van het belang van diversiteit in de verschillende wijken.
 • Verder ontwikkelen van Schijndel tot een groene woonplaats, met aandacht voor kleinere en schone industrie. Vergroening van de bedrijventerreinen is essentieel.
 • Verder versterken en uitbreiden van wandel-, fiets- en ruiterroutes. Een recreatieve fietsverbinding tussen Schijndel en Sint-Oedenrode (Kienehoef) is hierbij wenselijk.
 • Verdere ontwikkeling van het gebied Vlagheide (in een centrale rol) als natuur- en recreatiegebied.
 • Adequaat openbaar vervoer door de dorpskern en met de kernen van Sint-Michielsgestel en Den Dungen mag niet verdwijnen als gevolg van de goede HOV-verbinding naar Eindhoven, Den Bosch en Veghel/Uden. Ook de buurtbus naar Boxtel moet gehandhaafd blijven.
 • Zorgt voor een goede accommodatie in de wijk Boschweg.
 • Ontwikkeling van het gemeenthuis draagt bij aan het bruisend centrum van Schijndel.

LOKAAL zijn we samen!

Wij zijn er voor alle kernen

Klik hieronder op een kern om meer te weten te komen over deze kern en onze plannen!

Boerdonk

Keldonk

Mariaheide

Boskant

Olland

Nijnsel

Eerde

Wijbosch

Erp

Erp

Erp

Erp

Erp

Erp

Schijndel

Sint-oedenrode

Zijtaart

Veghel

Erp

Erp

Erp

Erp

Erp

Schijndel

Sint-oedenrode

Nieuwsbrief